Big Five! Brought to you live from Mallorca! Fem övningar – varken mer eller mindre. Gör dem varje  dag i resten av livet. Ja eller i alla fall ett bra tag, tills vi ses igen :-) Att göra samma pass under en längre tid ger oss nämligen möjligheten att utforska övningarna grundligt och nå full effekt.

Big Five 1

1) Kråkan upp&ner. Stå något bredare än höftbrett med tårna snett utåt. Sträck armarna rakt fram och håll handflatorna neråt. Andas in. Sjunk ner på huk- andas ut. Kom upp igen – andas in. 10, 20 eller 30 gånger upp&ner.

Big Five 2

2) Sträckställningen. Ligg på rygg. Spänn magen och pressa ner svanken. Lyft upp benen från marken. Lyft upp huvudet och fäst blicken på tårna. Håll armarna under kroppen, som stöd för ryggen, om det behövs. Andas eldandning. 1-3 minuter.

Big Five 3a

3) Sarbdonde kriya. Kobran + Triangeln + Plattformen + Sjunk ner

Big Five 2bBig Five 2cBig Five 2d


Ligg på mage med tårna böjda mot marken och handflatorna vid axlarna. Lyft upp överkroppen och vänd ansiktet uppåt i kobran – andas in. Pressa rumpan uppåt så att kroppen bildar en triangel – andas ut. Sjunk ner så att kroppen bildar en rak linje från axlar till häl i plattformen- andas in. Sjunk ner på mage – andas ut. Fortsätt att flöda mjukt mella kobran, triangeln, plattformen och sjunk ner. 10,20 eller 30 varv.

Big Five 4c

4) Rytmisk handrörelse till mantrat Sat Kartar*

Big five 4aBig Five 4bBig Five 4c


Sitt i lätt meditationsställning med handflatorna mot varandra. Sträck armarna rakt fram med handflatorna framåt – säg Sat. Sträck armarna till sidor med handflator rakt utåt – säg Kar. Kom med handflatorna mot varandra – säg Tar. 3 minuter. (*Universum är den skapande).

Big Five 5

5) Huvudvridning till mantrat Waho Guru* Vrid huvudet 4 gånger mot vänster och säg Waho Waho Waho Waho. Vrid huvudet 4 gånger mot höger säg Guru Guru Guru Guru. Fortsätt 3 minuter. (*Obeskrivlig visdom).


Big Five Meditera

Jag älskar uppfinningsrikedomen och variationen – att det finns tusentals pass att välja och vraka emellan inom kundaliniyoga. Det är omöjligt att hinna med allt inom en livstid, det är omöjligt att tröttna. Samtidigt kan det bli splittrat ibland – vad ska man välja?Pratade med Bhai Himat om att det vore fräckt att ha ett yogapass, som fixar allt – ett pass att göra i resten av livet. Att kunna vara nöjd med att göra samma sak varje dag, istället för att hatta runt med allt. Så efter lite snack hit och dit, kom vi fram till Big Five Kriya. Detta är yogapasset, som jag gör själv just nu. Exakt varje dag. Ett “allt – i- ett- pass” som förbereder mig för min tionde Ironman. Övningarna jobbar med benen, magen,  ryggen, armarna, hjärtat och hjärnan. All vi behöver!

Lycka till!

Jona

  1. En fråga gör man kobra triangeln o plattformen en gång typ 1min var eller upprepar man. Kram på dig

  2. Oj, är det otydligt Rosita, man flödar mellan ställningarna hela tiden, andas in och ut osv. 10, 20 eller 30 varv :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.